Sence başarma olasılığın ne?
Bu aralar, bu soruyu sormayı seviyorum. İlk olarak, kişiye hayatın bir olasılık hesabı olduğunu hatırlatıyor.
Olasılıklar lehine olsa bile olmayabilir, olasılıklar aleyhine olsa bile olabilir.
İkinci olarak, kişi ne kadar düşük bir olasılıktan bahsederse o kadar başarılı olabileceğine dair, içgüdülere ters bir şekilde ona olan inancım artıyor.
Yüksek sayı söyleyen biri, sırf kendini kazanmaya yakın görmesi sebebiyle bile, o başarı olasılığını daha fazla çalışmayarak düşürebilir.
(Üstelik kontrol edebildiğimiz değişkenlerin sayısını hep abartırız. Sayı ne kadar yüksekse, o kadar asıl gerçekten uzaktır.)
Ama düşük bir olasılıktan bahseden çalışkan, inatçı biri, %5 bile dese, o sayıyı söyledikten sonra yaptıkları ile o olasılığı %7-8’e çekebilir.
Ve yeterince denerse, bir gün o %7-8’lerden biri gerçek olur.
İnsan herhangi bir şeye hazırlanırken, olasılıklar aleyhine gibi davranmalı ama hareket ederken lehine gibi hareket etmeli.
Yoksa kendi yarattığı gerçeklik(gerçek olasılığı hiçbir zaman bilemeyiz) araba farı görmüş tavşan gibi kişiyi kitler ve başarı olasılığını düşürür.
Eğer hayatın bir olasılık hesabı olduğuna inanıyorsanız, elde etmek istediklerimizi ucu ucuna kaybetmek istemiyorsak, ucu ucuna da kazanacak şekilde çalışmamamız gerektiğini düşünmelisiniz.
Her şey olup bittikten sonra sarf ettiğim efor için, bu kadarına da gerek yokmuş demeyi, ah biraz daha zorlasaydım keşke demeye tercih ederim.
Üstelik ilk varsayım anlamsızdır.
Ne kadarına ihtiyaç olmadan başarabileceğinizi hiçbir zaman bilemeyeceksiniz ama en azından başardınız.
O lafı söyleyebilmeniz bile başarının getirdiği bir lüks aslında.
Her başarının içinde bir başarısızlık tohumu, her başarısızlığın içinde de bir başarı tohumunun olduğunun söylenmesinin bununla bir bağı var.
Fazla özgüven, bir sonraki sefer gereğinden azını yapmanıza sebep olabilir. Başaramamanız ise başarabilmek için yaptıklarınızdan daha fazlasını yapmanız gerektiğine sizi ikna edebilir.
(Bu yazı ilk kez 19 Ekim 2023 tarihinde X platformunda yayınlanmıştır.)