Sağlığımızın göbekten bağlı olduğu organımız hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere önerilebilecek bir başlangıç kitabı. Benim öneri sebebim ise biraz daha kapsamlı. 70-80 yıl sizin yükünüzü taşıyacak şu bedeninizin nasıl çalıştığını bir öğrenin, bu kitap sayesinde bağırsak ile başlayın başka kitaplarla devam edin. Eminim uzun vadeli fazlasıyla size yararı olacaktır.

Büyüleyici Bağırsak özelinde ise kitabın konuya karşı çok heyecanlı bir yazar tarafından yazıldığını söylemeliyim. Bu heyecanını kitap bitene kadar size yansıtmayı başarıyor ve bu, kitabın akıcılığının temel sebebi diyebiliriz. Geçen yıl ilaçlar hakkında okuduğum bir kitabın sonlarına doğru fenalık geçirecektim, monotonluk sebebiyle. O kitabı bu yazar yazsa eminim çok daha farklı olurdu.

Kitapta geçen bana ufak çaplı dert olmuş bir konu hakkında da bir kaç şey yazmak istiyorum. Kitabın bir noktasında dişlerimizi fırçalama zamanı hakkında 5-6 satırlık iki paragraf var(s.33) ve okuduğumda tek düşündüğüm neden bunu çocuklara söylemiyoruz oldu. Böyle yazınca sanki bilerek onlardan saklıyoruz gibi geldi kulağa^^ama demek istediğim, neden söylemeye bile yeltenmiyoruz. Gece yatmadan önce ve sabah kalkınca dişlerini fırçala yoksa dişlerin çürür, basitleştirilmiş haklı bir argüman ama neden öğlen değil de bu vakitlerde sorusunun cevabını kısa bir şekilde anlatan ne ebeveyn gördüm(kısıtlı bir gözlem) ne de benim ilk/orta okul zamanlarımda, biyoloji kitaplarında kısa ama yeterli bu bilgiye yer veriliyordu. Yapılmasını istediğimiz herhangi bir şeyi, sağlam temellere oturtursak, nedenini açıklarsak daha fazla geri dönüş alırız. Bu konuya çocukları diş fırçalamaya teşvik de dahil. 

Başka bir örnek, endoplazmik retikulum. Herkes hatırlıyordur bu ismi. İsimleri ezberletmeye takıntılıyız, nedeni nasılı geç. Bu sebeple ne yaptığını hatırlamıyorum ama ismini unutmamışım, eminim bu isim çok işime yarayacak. İşte bu kitap isimlere takılmak yerine, neyin neden olduğunu ve nasıl olduğunu açıklamanın daha önemli olduğu düşünülerek yazılmış kitaplardan biri. Bak neler aklıma geldi yazarken, element tablosu ezberletilen bir sistemin içinden sağlam çıkmışız bence. Bir sınavda iyi ya da kötü not almamın element tablosunu ne kadar iyi ezberleyip ezberlemediğime bağlı olduğunu hatırlıyorum. Herhangi altı doldurulmayan ezberden fayda gören var mı aramızda? Yoktur.

Daha fazla uzatmayayım eğitim sisteminin kusurlarıyla bu yazıyı, alın aldırın güzel kitap.

Yeni içeriklerden haberdar olmak için beni Twitter‘da takip edebilirsiniz.